Ločeno zbiranje plastičnih pokrovčkov ni le korak v zeleno, ampak tudi korak za humanitarnost.

ZAKAJ POKROVČKI?

Mnogokrat slišimo besede »pokrovčkov pa res ne bomo zbirali, saj ne kupujemo sladkih pijač, tako da bi zbrali zanemarljivo količino, kar pa se ne splača«. Ni res! V naših domovih se nahaja kar precej embalaže z plastičnimi pokrovčki, ki so primerni za zbiranje. Namesto, da jih odvžete med plastično  embalažo, jih zbirajte ločeno, oddajte na zbirnih mestih ter storite nekaj za dober namen in okolje.

V Sloveniji delujeta dve humanitarni organizaciji, ki se v okviru prostovoljstva ukvarjata z zbiranjem plastičnih pokrovčkov. Zbran denar od prodaje pokrovčkov namenijo otrokom s posebnimi potrebami oziroma družinam v stiski.

Odpadne pokrovčke v Sloveniji odkupuje podjetje TAB iz Mežice, ki se poleg proizvodnje akumulatorjev ukvarja tudi s predelavo plastike. Pokrovčke očistijo, zmeljejo in izdelajo granulat. Le ta se uporablja kot surovina pri proizvodnji različnih izdelkov, kot so na primer plastični avtomobilski deli.

Za vsako tono zbranih pokrovčkov, gre v dober namen 300 €.

Glede na težo enega pokrovčka, vsak pokrovček šteje!

pokrovcki-plasticni

 

DA – Plastični pokrovčki, ki jih zbiramo (oznaka PP ali PE): pokrovčki vseh vrst plastenk, začimb, mleka, jugurta, sokov, sladke smetane, kislega zelja ali repe, nutele, tekočega pralnega praška, mehčalca, avtomobilskih olj, zdravil, zobne paste, kozmetike, čistil, plastični deli Kinder jajčka.

NE – Plastični pokrovčki, ki jih ne zbiramo (oznaka PS – polistiren): prozorni pokrovčki kisle smetane, margarine, namazov, skute, sladoledov, ovitki CD-jev, kovinski pokrovčki.

 

Zbirna mesta plastičnih pokrovčkov se nahajajo v podjetjih in različnih ustanovah

 

 ALI STE VEDELI