Kaj storiti z oljem, ki nam ostane po cvrtju ali peki jedi? Pogosto ga ljudje odlijejo v straniščno školjko, greznico ali odtočni sistem, s tem pa lahko ustvarijo veliko škodo v odtočno-kanalizacijskem sistemu, saj se lahko zamašijo odtočne cevi ali celo čistilne naprave. Ravno tako je olja prepovedno odlivati med mešane komunalne odpadke, v naravo ali jih uporabiti kot kurivo.

Odpadnolive-oil-356102_1920o jedilno olje in maščobo je potrebno odstraniti na varen način. Olje po uporabi ohladite in ohlajenega prelijte v plastenko ali steklen kozarec in dobro zaprite. Najbolje ga je začasno hraniti v kleti ali garaži, predvsem pa ločeno od vseh ostalih odpadkov. Napolnjeno posodo z jedilnim oljem lahko brezplačno oddate v najbližjem zbirnem centru za odpadke tekom celega leta ali pa ob letnih akcijah zbiranja nevarnih odpadkov, ki jih organizira vaše komunalno podjetje.

Pekarne, šole in gostinski obrati, ki generirajo največje količine odpadnih jedilnih olj, imajo pri zbiralcih na voljo ustrezne posode za zbiranje odpadnih olj, ki omogočajo varno in tesno zapiranje. Ko je posoda napolnjena, sporočijo zbiralcu, da jim posodo zamenja z novo.

 
 

Zakaj je koristno ločeno zbirati odpadno jedilno olje?

 

Rolje.2eciklirano olje se uporablja v številnih proizvodih, kot so milo, detergenti in nekateri kozmetični izdelki. Predelati ga je mogoče tudi v različne vrste bio-goriv, uporabnih za proizvodnjo električne energije ali toplote in v gorivu za motorna vozila. Pomembna prednost je, da bio-goriva iz recikliranega odpadnega rastlinskega olja gorijo čisto, imajo nizko vsebnost ogljika in ob izgorevanju ne proizvajajo ogljikovega monoksida. Stopnja reciklaže je zelo visoka, saj iz enega litra olja nastane kar 90% bio-diesela, torej ekološkega goriva, ki ne onesnažuje okolja. Glicerin, ostanek pri predelavi, pa se uporablja v farmacevtski industriji.

Tudi v Sloveniji že nekaj let poteka proizvodnja ekološkega goriva. Alternativna goriva postajajo vse bolj zaželena povsod po svetu, saj predstavljajo koristno izrabo odpadnih snovi in doprinašajo k zmanjšani uporabi primarnih surovin.