Panoga tekstilne industrije povzroča kar 5 do 15% celotnega negativnega vpliva na okolje. Velik del onesnaževanja nastane pri gojenju sadik bombaža, katerim se za doseganje maksimalne rodnosti dodajo pesticidi in umetna gnojila.

Ker želimo biti osveščen potrošnik, naj pri odločanju o nakupu ne prevladuje zgolj ugodna cena. Pomislimo ali tekstilni izdelek res potrebujemo oziroma se k nakupu nagibamo predvsem zaradi skrbno načrtovanih marketinških akcij trgovcev, ki nam vzbudijo potrebo po izdelkih.

Problem s tekstilom pa nastane tudi, ko se oblačil naveličamo, jih obrabimo, ali jih zaradi drugih vzrokov želimo zavreči. 90% odpadnega tekstila je možno reciklirati, zato je pomembno, da se ga znebimo na okolju prijazen način.

Glede na statistične podatke so izdelki iz tekstila poleg odpadne električne elektronske opreme eden najhitreje rastočih vrst odpadkov v Evropski Uniji. Trend rasti pa se bo nadaljeval tudi v prihodnosti.
V Sloveniji letno zavržemo 17.000 ton odpadnega tekstila. Na ekološki način se ga predela samo 15%. Preostanek konča na odlagališčih, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje, saj je tekstil zaradi svoje sestave slabo razgradljiv. Poleg tega pri razgradnji nastaja metan, ki je 21 krat močnejši povzročitelj segrevanja ozračja kot CO2.

Preprosti nasveti za zmanjševanje količine odpadnega tekstila:

 1. Nakupujte premišljeno – ekološka osveščenost in pretirana potrošnja ne gresta z roko v roki.
 2. Če je tekstilni izdelek v dobrem stanju, mu dajte priložnost, da ponovno zaživi:
  • Podarite ga prijatelju/ici, znancem,
  • Oddajte ga v humanitarni namen,
  • Zamenjajte oblačila ali obutev s prijatelji. V Ljubljani je v okviru PROJEKTA TEKSTILNICA enkrat mesečno organizirana izmenjava oblačil,
  • Tekstilne izdelke prodajte preko spletnih portalov MOJ BUTIK ali BOLHA,
  • Izdelke prodajte preko trgovin, ki prodajajo rabljena oblačila
 1. V kolikor nobena izmed naštetih ne pride v poštev, tekstilnih izdelkov nikar ne odvrzite med komunalne odpadke. Odnesite jih v zbirni center komunalnega podjetja ali jih oddajte na eni izmed številnih zbirnih točk po Sloveniji, ki so postavljene v okviru PROJEKTA TEKSTILNICA. Vaša oblačila bodo predali v humanitarni namen oz. jih predelali v druge vrste tekstilnih izdelkov.

 

Ponovna uporaba tekstila ima prednost pred reciklažo:

S ponovno uporabo 1 tone bombažnih majic prihranimo 12 ton CO2, z reciklažo pa manj kot 1 tono.

 

Tekstil je koristen odpadek. Kako se ga uporabi, če ga oddamo ločeno od ostalih odpadkov?

ozavescen-graf

 

 ALI STE VEDELI