March 14, 2016 Aktualno No Comments

Jaz, ti, mi za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator

Na mednarodni dan voda, 22. 3. 2016, se začenja enomesečni vseslovenski ozaveščevalno-humanitarni projekt Jaz, ti mi, za Slovenijo – stara plastenka za nov inkubator. Namenjen je ozaveščanju mladih o recikliranju odpadnih plastenk in krožnem gospodarstvu ter zbiranju odpadnih plastenk PET za sofinanciranje nakupa inkubatorja v Porodnišnici Kranj.

Projekt organizirata Društvo Tandem Zagorje in DROE Unirec v sodelovanju s programom Ekošola, Rdečim križem Slovenije in revijo Bogastvo zdravja, častni pokrovitelj projekta pa je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. S projektom želijo opozoriti na pomen zapiranja snovnih tokov kot enega temeljnih načinov ohranjanja naravnih virov v prihodnje.

Otroci in mladi se lahko vključujejo v projekt na dva načina:

1. Z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadnih plastenk PET v vrtcih, šolah in fakultetah programa Ekošola, ki bo organizirano od svetovnega dneva vode do svetovnega dneva Zemlje, torej od 22. marca do 22. aprila 2016, ter skozi celo leto v Dinosovih zbirnih centrih. Ustanova, ki bo zbrala največ odpadnih plastenk, bo nagrajena.

2. Celo leto pa bodo mladi lahko sodelovali v nagradnem ustvarjalnem natečaju in raziskovanju o nastajanju, zbiranju, predelavi in izdelavi recikliranih plastenk PET. S tem namenom bo družba Unirec pripravila tudi didaktično in izobraževalno gradivo za vse sodelujoče ustanove. Aktivnosti v vrtcih in šolah bodo koordinirali v programu Ekošola.

V projektu lahko sodelujejo tudi podjetja, obrtniki, javne in druge ustanove ter posamezniki, in sicer z doslednim ločevanjem in organiziranim zbiranjem odpadnih plastenk PET. Zbirajo jih v vseh Dinosovih zbirnih centrih v Sloveniji do 22. aprila prihodnje leto, ko je mednarodni dan Zemlje.

Več odpadnih plastenk kot bo zbranih po slovenskih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, fakultetah, podjetij in drugih organizacijah, višji bo finančni prispevek DROE Unirec za sofinanciranje nakupa inkubatorja v Porodnišnici Kranj.

Navodila za zbiranje in Dinosova prevzemna mesta po Sloveniji

Written by admin